
 1 

ELSA MOOT COURT COMPETITION (EMC²) ON WTO LAW 
2007-2008 

 
CLARIFICATIONS TO THE CASE 

 
Teleland – Measures Affecting Telecommunications Services 

 
by 

Professor Shin-yi Peng 
Institute of Law for Science & Technology, National Tsing Hua University, Taiwan 

 

Q1.  Are both countries (Teleland and Digiland) members of ITU?  

 Answer: Yes. 

Q2. Did Teleland and Digiland conclude any preferential trade agreement? 

  Answer: No 

Q3. In order to establish an international gateway for calls such as the one owned 
by TeleCom, is it necessary to obtain a license from Teleland authorities, i.e., 
the TCC?  Why is TeleCom Teleland’s only operator with an international 
gateway at this time? Is this a result of governmental regulation, or does this 
follow from technical or economic reasons? 

 Answer: You must only argue on the claims brought by Digiland as listed in 
the end of the Case. TeleCom’s de facto status as the only operator with an 
international gateway does not give rise to any legal issues in this Case.  The 
rate charged by TeleCom for passing a telephone call through its facilities is 
not disputed. (see Case para. 5). 

Q4. Are the three mobile operators in Teleland each charging a different rate?  

 Answer: Yes. However, while the rate of each Teleland operator is different, 
they are all approximately  $10 Teleland dollars. (see Case para. 5). 

Q5.   In Digiland, the end-user international calling rates are below $ .10 Digiland 
dollars.  Is this per minute, per call, or a flat fee?  

 Answer: Per minute. 

Q6. Does a Digiland end-user making a phone call to someone outside Digiland 
pay less than $ .10 Digiland dollars plus a “mobile surcharge” if this 
international phone call terminates in a mobile network and if the country 
terminating such a phone call maintains a CPP regime? 
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Answer:  Yes.  

Q7. Is the reason that Teleland's mobile operators charge a mobile termination rate 
eight times higher than in other CPP-regime-countries based on a desire to 
have higher profit margin or does it simply reflect higher maintenance costs? 

 Answer:  You need to make your own assessment of this if you think it is 
relevant. 

Q8. Why does the Regulation on Universal Services impose a higher surcharge for 
terminating on fixed networks than it does for terminating on mobile 
networks? 

 Answer: Teleland has not provided the WTO with this information. 

Q9. Does the term “Operators in Teleland” refer to operators from any country of 
origin currently with a commercial presence (mode 3) in Teleland?  

Answer: The available information is in Case paras. 2, 8-9 and Attachment I 
(Teleland-Schedule of Specific Commitments). 

Q10. Are funds raised from all incoming international calls via the universal 
services surcharge exclusively used for the ”Universal Teleland Project”?  

Answer: Yes. 

Q11. Is a small portion of the contribution of 1% of annual revenues of operators in 
Teleland allocated to the “Universal Teleland Project”? 

Answer: Yes. 

Q12. Is the universal services surcharge on incoming international calls originating 
from Digiland operators directly paid to the Teleland government, or 
indirectly through Teleland operators? 

Answer: Indirectly through Teleland operators, but the Teleland operators 
simply collect the fund for the government. The surcharges are not considered 
a part of the Teleland operators’ revenues.    

Q13. What are the possible criteria for the TCC to exercise its discretionary power 
regarding the additional licenses for mobile telecommunications services?  

Answer: You need to make your own assessment of this if you think it is 
relevant. 

Q14. When was the Data Protection Act of Teleland passed and when did it become 
effective?  
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 Answer: The Data Protection Act of Teleland has been in operation for over 10 
years. 

Q15. What kind of personal data of the subscribers should the Database contain? 
And what interests do the Teleland measures protect?   

Answer: The available information is in Case paras. 10-11. 

Q16. Under MOC’s interpretation of the Data Protection Act, are Database 
Administrators required to supply their database services through a 
commercial presence (mode 3) in Teleland?  

 Answer: You need to make your own assessment of this if you think it is 
relevant. 

Q17. Are there any Database Administrator Services in Teleland?  

Answer: No. At the time of panel establishment, DigiStar was the first and the 
only database management company that T-GlobalTone, T-Net and T-
Mobility had entered into a contract for Database Administrator Services. 

 


